V miestnom referende budú občania rozhodovať o osude školy

27.02.2012 Prešov

Zlatá Baňa 27. februára (TASR) – V deň konania predčasných parlamentných volieb (10.3.) sa uskutoční v obci Zlatá Baňa, okres Prešov, aj miestne referendum. Voliči v ňom budú rozhodovať o zachovaní školy.
Obec má v súčasnosti asi 430 obyvateľov a je zriaďovateľom Základnej školy s materskou školou s vlastnou právnou subjektivitou. Ročne sa v obci priemerne narodí jedno až dve deti a počet žiakov klesá.
ZŠ má v súčasnosti deväť žiakov, ktorí navštevujú 1.–3. ročník a vyučuje ich jedna učiteľka. V materskej škole je šesť detí. Starosta Dušan Demčák tvrdí, že udržať školu s takým nízkym počtom žiakov je finančne veľmi náročné.
Demčák dnes pre TASR povedal, že majú na trvalom pobyte prihlásených viac detí, ktoré by mohli navštevovať školu, ale niektoré rodiny sú v zahraničí a okrem toho sedem detí rodičia vozia do základných škôl v Prešove.
Starosta odhadol, že ak by aj v najbližších rokoch nastúpili všetky deti z obce do tejto ZŠ, o tri roky by už mala len päť žiakov.
\"Ročné náklady na prevádzku školy sú približne 50.000 eur, ale to sú len čisto režijné náklady, teda elektrina, voda, kúrenie a mzdy. Je to bez opráv a ďalších investícií, ktoré si budova vyžaduje,\" konštatoval starosta. Vysvetlil, že peňazí v rámci prenesených a originálnych kompetencií je málo a na prevádzku len v minulom kroku museli doplatiť z rozpočtu obce zhruba 20.000 eur.
\"Ak by sme to mali vyjadriť presnejšie, táto suma, ktorú musíme doplatiť na prevádzku, predstavuje zhruba 1/6 obecného rozpočtu,\" spresnil starosta.
Vysoké náklady nútili vedenie obce, aby sa zaoberalo ďalšou existenciu ZŠsMŠ. V minulom roku prebehla petičná akcia za zachovanie školy, pod ktorú sa podpísalo asi 150 ľudí. Keďže to bolo viac ako 30 percent oprávnených voličov, obecné zastupiteľstvo sa januári tohto roka rozhodlo využiť konanie parlamentných volieb a na ten istý deň vypísalo miestne referendum.
Voliči budú v referende odpovedať na otázku \"Súhlasíte so zachovaním prevádzky ZŠsMŠ v Zlatej Bani s dofinancovaním z obecného rozpočtu v minimálnej výške 15.000 eur?\" Právo zúčastniť sa referenda má 338 voličov, ktorí môžu svoj hlas odovzdať v čase od 7.00 do 17.00 h.
 

Vyberte región